Over

In 2013 trok ik voor de eerste keer naar Afrika om er vrijwilligerswerk te doen. Ondertussen zijn we vijf jaar verder en heb ik mogen meedraaien in verschillende lovenswaardige humanitaire projecten in onderwijs, microfinanciering en gelijkheid van kansen & rechten.

In 2016 is mijn dochtertje Lily geboren en werd ik alleenstaande mama. Nee, ik ben geen BOM, en ook niet het type meisje dat een accident de parcour oploopt. Soms neemt het leven onverwachte wendingen en zijn de ongeplande verrassingetjes de mooiste ooit. Vanaf week 10 in de zwangerschap was het “just the two of us”. Met Lily in de buik heb ik nog heel wat missies ondernomen, van de beklimming van de Mount Meru (4565m asl) tot expedities in Noord India en Nepal.

Ik heb uren en uren door de bergen gelopen om te geraken tot de meest afgelegen dorpen, ik heb koud gehad (ijskoud), geslapen op houten bedjes, of in de tent en de badkamer was een kraantje in het dorp. Ik zwijg over de details van het sanitair maar ik nodig iedereen uit om met een dikke buik te hurken boven een afgrond terwijl er een ijzige wind waait over de blote poep. In januari 2016 was het  hoog(zwanger)tijd om terug naar België te gaan en mij klaar te stomen voor een volgend avontuur.

Bij de geboorte van Lily heb ik me voorgenomen niet stil te blijven zitten en te proberen mijn steentje te blijven bijdragen. Dat het leven als alleenstaande mama niet altijd vlot verloopt, spreekt voor zich, maar deze uitdagingen zijn nog zoveel groter in de ontwikkelingslanden waar ik al die tijd vertoefd heb. Hier in België hebben we een sociale verzorgingsstaat, goede medische zorgen en welvaart. Een kind alleen opvoeden, zonder hulp van een partner en zonder financiële steun is zwaar en in Tanzania, Noord India en Nepal komen daar nog eens zeer specifieke uitdagingen bij.

Onderwijs is een belangrijke factor in de opvoeding maar als er onvoldoende middelen zijn, worden de prioriteiten naar eten en medische zorgen verschoven. Kinderen zullen veel te vroeg als arbeidkracht worden ingezet om mee in de noden van het gezin te voorzien: de groentenverkoopstand uitbaten; souvenirs verkopen; tot zellfs piki piki driver (motortaxis).

Toch kunnen wij in het Noorden ook leren van deze ontwikkelingslanden, zoals bijvoorbeeld de sociale en familiale opvoeding. Een kind wordt zelden “alleen” opgevoed. Er is altijd een tante, nonkel of grote zus in de buurt en het is normaal dat kinderen meegaan op de rug van hun mama. Soms mis ik dat en vind ik onze maatschappij wat koeler en afstandelijker. Het is dan een oprechte zorg als alleenstaande mama om je dochtertje te omringen met een eigen soort familie, zeker wanneer één tak van de familie van het kind volledig is weggevallen. Zo is de Lily Family gegroeid.

Met de oprichting van de VZW Lily.care wil ik mijn vergaarde kennis en contacten niet verloren laten gaan. Ik ken zoveel goede projecten, lokale do gooders en mensen in nood. Met deze kennis en contacten kan ik ervoor zorgen dat er rechtstreeks en daadkrachtig wordt geholpen zonder dat er geld blijft “plakken” aan de organisatie. Ik weet dat ik een verschil kan betekenen voor die mensen. Ik ken hun leven, ik heb het met hen gedeeld en ik wil dit verder kunnen blijven doen vanuit België via de VZW.

Daarvoor reken ik op jullie steun, zowel voor de oprichting als de slagkracht van de VZW. We willen bewust babystapjes nemen en gestaag groeien zodat de donaties integraal geïnvesteerd kunnen worden ter plaatse. Al de werkzaamheden die ik er zelf moet insteken zijn mijn persoonlijke vrijwiliggersbijdrage. Met de oprichting van de VZW wensen we erkenning te verkrijgen bij de Koning Boudewijn Stichting om schenkingen fiscaal aantrekkelijk te maken.

Nu starten we met een zotte sponsortocht met de fiets van Dendermonde tot Barcelona. De tocht financier ik zelf en is mede tot stand gekomen met de goede hulp en het materiaal van naaste vrienden en avonturiers. Ik hoop dat jullie massaal ons een duwtje in de rug geven en het goede doel zullen sponseren.

Zoals altijd met de glimlach!

kusje in porto

Emma & Lily